HYPOXI in LIPEDEM

Lipedem je stanje, pri katerem je maščoba neenakomerno razporejena pod kožo, običajno na zadnjici in nogah.
Čeprav se začne kot kozmetična skrb, lahko sčasoma povzroči bolečino in druge težave.
Lipedem lahko zamenjamo za običajno debelost ali limfedem. Predvideva se, da kar 11% ženske populacije trpi za določeno stopnjo lipoedema.

1. Kaj je lipedem?

Lipedem je kronična metabolna motnja maščobnega tkiva, ki prizadene skoraj izključno ženske, neglede na telesno težo. Gre za obojestransko, simetrično povečano tvorjenje nenormalnega podkožnega maščobnega tkiva, ki se kopiči predvsem na nogah in redko tudi na rokah.

2. Kaj je vzrok nastanka lipedema?

Vzrok nastanka lipedema ostaja nejasen, vendar obstaja sum genetske in hormonske vpletenosti. Glede na strokovno literaturo, je ponavadi pojav lipedema povezan z obsežnimi hormonskimi motnjami ali motnjami delovanja jeter.

3. Pojavnost lipedema?

Pojavnost lipedema ni natančno znana. Obdobje pojava ali poslabšanja lipedema sovpada s časom hormonske spremembe. V večini primerov se lipedem pojavi v času pubertete ali nekaj let kasneje. Vendar se lahko pojavi ali poslabša tudi po nosečnosti, ginekoloških operacijah ali ob začetku menopavze. Pri moških je zelo redek.

4. Kakšni so znaki in simptomi lipedema?

Lipedem je redko omenjen v medicinskih priročnikih, zato mnogi z njim niso seznanjeni. Zaradi tega je pogosto spregledano stanje in označeno kot enostranski limfedem, obsežen “celulitis” ali patološka debelost.

Lipedem se vedno pojavi simetrično na obeh straneh telesa. Prekomerno razmnoženo maščobno tkivo je ponavadi prisotno na obeh nogah (med boki in gležnji). Občasno so prizadete tudi roke (od ramen do zapestja). Stopala in dlani niso prizadete. Tkivo je pogosto občutljivo in boleče na dotik, ima gumijast občutek in čez čas postane trdo (fibroza tkiva).

Lipedem delimo v 3 stadije:

Stadij I. –  normalna površina kože / majhne strukture maščobnega tkiva

Stadij II. –  neravna površina kože (izgled “pomarančne” kože) / velike strukture maščobnega tkiva

Stadij III. – obsežno deformirano maščobno tkivo

Lipedem je pogosto povezan z venskimi in drugimi vaskularnimi motnjami, kar vodi v nastanek ortostatskega edema (fleboedema) in tudi zaradi poškodbe tkiv v nastanek  limfedema. Kombinacijo teh motenj tako imenujemo lipo-phleboedem, lipo-limfedem in lipo-limf-phleboedem (več pod mešani edemi). Če lipo-limfedem ne zdravimo, čez čas stanje napreduje v čisti limfedem.

5. Preventiva in zdravljenje lipedema?

Trenutno ni znanega načina zdravljenja lipedema. Kljub temu se ga trenutno kar uspešno obravnava z različnimi terapevtskimi tehnikami in metadomi, ki pomagajo ublažiti edem, bolečino in zadržati progresivno naravo lipedema. HYPOXI je zelo učinkovita tehnika s katero lahko ublažimo težave in progresivnost bolezni.

DIETA in TELESNA AKTIVNOST:

Lipedem ni klasična debelost in ga zato ni mogoče odpraviti z dieto in fizično aktivnostjo. Zdravljenje je v prvi vrsti konzervativno in je odvisno od končne klinične diagnoze. Ker se v večini primerov lipedemu pridruži še limfedem in phleboedem je zdravljenje vezano na kombinacijo lipo-limfedema in lipo-phleboedema.

Konzervativno zdravljenje vsebuje celostno obravnavo limfedema, uporabo kompresijskih oblačil, nežno in redno telesno aktivnost in prehranski ukrep za vzdrževanje normalne telesne teže. Nenehno povečevanje maščobnega tkiva zaradi metabolne motnje pri osebah z lipedemom povzročijo apatičnost in se pri njih čez čas rada pojavi tudi debelost. Zato je za njih zelo pomembno vzdrževanje normalne telesne teže že v mladosti. Priporočljive telesne aktivnosti za osebe z lipedemom so hoja, kolesarjenje in plavanje.

HYPOXI IN LIPEDEM:

Izvedena je bila študija osmih žensk, ki so trpele zaradi lipoedema in so štiri mesece opravile HYPOXI-Training (kombinirano terapijo, HYPOXI-Trainer S120 ali L250 in HYPOXI-Dermology) v pooblaščenem HYPOXI-Studiu, da bi ugotovili, ali bi to pomagalo pri njihovih simptomih. Začetni in končni pregled je opravil dr. Manuel Cornely.

Rezultat študije HYPOXI-Lipoedema

Izguba teže za vse subjekte med 1,1 kg in 16,3 kg pomembna in merljiva izguba obsega na ustreznih merilnih točkah Vsi subjekti poročajo o znatnem izboljšanju simptomov in boljši kakovosti življenja.

Posamezni rezultati in izjave testirancev:

Heike S. (starost: 50, začetna teža: 89 kg)

47 x kombinirani trening HYPOXI-Trainer S120 in HYPOXI-Dermology ––> minus 9,5 kg / minus 58 cm “… po 3 mesecih HYPOXI-vadbe s spremembo prehrane in super coachingom sem skoraj brez bolečin…” “… moje noge so mehkejše in imam občutek brez primere, da se lahko premikam brez te stalne bolečine …” “… končno lahko v službi vzgojiteljice dam otroke v naročje …”

Kristina M. (starost: 30 let, začetna teža: 62,6 kg)

37 x kombinirani trening HYPOXI-Trainer L250 in HYPOXI-Dermology ––> minus 1,1 kg / minus 28,5 cm “… zastajanje vode v mojih nogah iz treninga v trening izginja …” “…Zelo se veselim vsakega treninga, pred HYPOXI-jem sem bil pravi športni zanikalec…”

Jana B. (starost: 22, začetna teža: 59,4 kg)

38 x kombinirani trening HYPOXI-Trainer L250 in HYPOXI-Dermology ––> minus 4,4 kg / minus 36 cm “…HYPOXI je zame pomemben, ker se zaradi njega počutim dobro!” “… moje noge niso več tako težke in bolečina se je zelo zmanjšala …” “…se počutiti bolje z rahlo spremembo prehrane in programom HYPOXI-Training – to je bil moj cilj…”

Marion F. (starost: 52, začetna teža: 96,8 kg)

48 x kombinirani trening HYPOXI-Trainer L250 in HYPOXI-Dermology ––> minus 7,8 kg / minus 61 cm “…HYPOXI-čudež! – Moral sem jesti več, da sem shujšal …« “…HYPOXI mi je pomagal izboljšati kakovost življenja…” “… dobro je biti discipliniran in aktiven …” “… moje noge niso več tako težke …” “…tudi ko cel dan stojiš, bolečina zvečer ni več tako huda…”

Petra M. (starost: 48 let, začetna teža: 137,9 kg)

45 x kombinirani trening HYPOXI-Trainer S120 in HYPOXI-Dermology ––> minus 15,3 kg / minus 70 cm “… moje noge se zdijo veliko lažje …” “…bolečina na HYPOXI-dnevih je veliko manjša…” “…moja koža je dobro prekrvavljena, rožnata in žametna …” “…kakovost življenja, ki je že dolgo nisem doživel…”

Nicole H. (starost: 26, začetna teža: 73,3 kg)

38 x kombinirani trening HYPOXI-Trainer S120 in HYPOXI-Dermology ––> minus 3,3 kg / minus 36,5 cm “…prvič v življenju s to boleznijo se je obseg mojih nog občutno zmanjšal…” “… moje noge so veliko lažje in manj me boli …” “…moje vezivno tkivo je postalo bolj napeto, moje jamice se zmanjšujejo…” “…meni je čudež HYPOXI-metode jasno viden na moji zadnjici…”

Alexandra E. (starost: 43, začetna teža: 79 kg)

41 x kombiniran trening HYPOXI-Trainer S120 in HYPOXI-Dermology ––> minus 1,2 kg / minus 27 cm “…moj metabolizem je zelo učinkovit …” “…bolečine v nogah so komaj opazne …” “…moje noge veliko bolje prenašajo ekstremno vročino in s tem povezano zastajanje vode…” “…končno lahko uživam v dolgih sprehodih na plaži …”

Claudia G. (starost: 50, začetna teža: 134,3 kg)

43 x kombinirani trening HYPOXI-Trainer S120 in HYPOXI-Dermology ––> minus 16,3 kg / minus 91 cm “…manj zastajanja vode, manj bolečine, več želje po gibanju in končno boljša kakovost življenja…” »…moje okolje je opazilo spremembo mojega telesa; moje noge so se bistveno spremenile …« “… tudi v vročih dneh zadržki niso tako ekstremni …” “…občutljivost na pritisk ni več tako visoka in občutljivost na bolečino ob dotiku se je zmanjšala…” “…moja limfna terapevtka potrdi, da je moje vezivno tkivo postalo mehkejše in da se vozlički zmanjšajo…”