Preveč mastne, sladke in pekoče hrane, ki se ji pridruži še stres, spravi iz ravnotežja občutljiv prebavni trakt. Za vas smo pripravili nekaj napotkov.
Skodelica komarčkovega čaja blaži napenjanje
Če se hrana ne prebavi optimalno, črevesne bakterije poskrbijo za nastanek plinov. Ti so lahki precej neprijetni in tudi boleči.
Učinkovine, kot je na primer simeticon, na zelo naraven način razblinijo plinske mehurčke.
Če vas rado napenja, morate biti zelo zmerni pri uživanju živil, kot so zelje, stročnice ali čebula. Pri pripravi jedi uporabljajte janež ali pa koriander.
Zelenjava bo tudi lažje prebavljiva, če ji boste pri kuhanju na liter vode dodali še žličko natrona.
Preventivno in tudi pri akutnih težavah pomaga kumina. Po jedi lahko prežvečite nekaj semen ali pa si iz njih skuhate čaj.
Dodaten namig: vsako hrano dobro prežvečite in pri jedi ne hitite. Tako ne boste pogoltnili preveč zraka, ki povzroča napenjanje.
Z rastlinsko močjo proti trebušnim krčem
Bolečine v trebuhu se pogosto pojavijo takrat, ko pride do krčenja mišičevja v želodčno-prebavnem traktu. Vzroki segajo vse od čezmernega uživanja kave, prenaglega hranjenja ali stresa.
Blagodejno in sprostilno deluje predvsem toplota.
Lahko si pripravite toplo kopel, si pomagate s toplim termoforjem ali pa se ovijete v krompirjev povitek – dovoljeno je vse, kar pomaga. Nežne vaje le še dodatno pripomorejo k izboljšanju, saj pospešujejo prekrvavitev v trebušnem predelu.
Zaprtje pozdravite z nastrganim jabolkom
Če je črevesje lenobno, se počutimo napihnjeni in zaradi tega tudi slabo. Najprej velja poseči ponastrganem jabolku, ki ga pojejte na prazen želodec.
Drugo blagodejno domače zdravilo so suhe slive. Čez noč jih namočite v mlačni vodi, prihodnji dan pa slive pojejte in popijte vodo, v kateri so se namakale.
Zaprtju se izognete tudi z uravnoteženo prehrano z veliko sadja in zelenjave, polnozrnatih izdelkov in tudi zadostnimi količinami tekočine. Če ste zaprti večkrat, povprašajte po ustreznih sredstvih še v lekarni.
Izvleček pegastega badlja prepreči občutek polnosti
Občutek polnosti po jedi je skoraj vedno znak motene prebave. Jetra izločajo premalo žolča in maščoba se tako ne razgradi popolnoma.
Za hitro olajšanje poskrbi grenik, izločanje žolča pa pospešijo tudi izdelki z artičokami. Prebava se tako pospeši na naraven način, jetra pa imajo manj dela. Dolgoročno se zmanjšajo tudi vrednosti holesterola.
Komarček sprosti črevesje in pomaga pri napihnjenosti. Čaj pomaga v akutnih primerih in tudi preventivno.
Kozarec tople vode ‘stopi’ zgago
Preveč alkohola, nikotina in mastne hrane povzroča zgago. Izloči se preveč želodčne kisline, ki pljuskne nazaj v požiralnik.
Za začetek si lahko pomagate z grizljanjem pesti lešnikov ali mandljev. Lahko pa v vodi zmešate žličko jabolčnega kisa in jo popijete po jedi.
Hitro pomagajo tudi zdravila, ki nevtralizirajo odvečno kislino. Pri akutnih težavah pomaga učinkovina omeprazol, ki uravnava kislino v želodcu.
Tri vaje za dober občutek v trebuhu
Iztegnite desno nogo, levo pa pokrčite. Z glavo se večkrat približajte iztegnjeni nogi in pri tem globoko vdihnite ter izdihnite. Zamenjajte strani. Ponovite petkrat.
Gležnje primite od znotraj in dvignite nogi. Popek potegnite noter, naredite okrogel hrbet in za hipec obdržite ta položaj. Ponovite petkrat.
Ob izdihu trikrat stisnite skupaj notranjo stran nog, nato vdihnite in se zakotalite nazaj. Glavo držite v zraku. Ponovite petkrat.
Vir:Aktivni.si